2013-11-07

Smrt čudovite ideje (GAIA)

Vsakogar intuitivno privlači ideja, da živimo na planetu, ki skrbi za nas. Zato ni čudno, da je hipoteza Gaia Jamesa Lovelocka, da se biosfera obnaša kot živ organizem, ki s samoregulativnimi procesi ohranja življenje, postala tako popularna. Čeprav temelji na znanstvenih dognanjih, pa Gaia predstavlja človeku podoben svet kot so božanstva ali angeli varuhi.
Gaia je kompleksna hipoteza in jo nikoli ne bo mogoče na enostaven način preveriti. Dokaze je Lovelock začel iskati pred 40 leti, danes pa se soočamo z novimi rezultati. In kaj kažejo?
Hipoteza Gaia ni potrjena in jo bo smiselno opustiti. Vendarle, če se ji je zgodil smrtni udarec, je morda prav Gaia najbolj lep primer, kot bi rekel T.H.Huxley, "tragičnega konca čudovite hipoteze zaradi kritičnih dejstev." Tako je z znanostjo. Nekateri bodo čudoviti in poživljajoči teoriji peli žalostinke. Gotovo pa se bomo Gaie spominjali kot elegnatne hipoteze, ki je spodbudila ključne raziskave na področju, ki mu danes nekoliko nerodno rečemo "Zemlja kot sistem". Prav zato njena smrt ni tragična.
(New Scientist, 26. oktober 2013)