2015-12-11

Klavnice: Odločitev, ali želite to videti, je vaša

Na medijskem portalu 24ur so danes objavili zanimivo oddajo, ki obravnava nasprotje med teoretično etiko in dejanskim življenjem. Znano je namreč, da imajo le redki, ki (ko) jedo meso s krožnika, kakršnekoli pomisleke glede živali. Ko pa konkretno vidijo, da je treba živali za našo prehrano ubiti, se etični pomisleki takoj pojavijo in močno prevladajo. Etika se ponovno izgubi ob lepo zapakiranih in kar se da majhnih in komaj opazno živalskih delih na trgovinskih policah, še bolj pa ob okusno pripravljeni mesni hrani, ki jo večina ljudi redno uživa.
Posnetki klanja so nazorni, vendar v naši kulturi povsem življenjski. Zdi se, da avtorji zelo korektno želijo izpostaviti notranja etična nasprotja v človeku, in ne toliko (sicer pravno neoporečne, a) vsaj na pogled neprijetne posnetke poti naše hrane, na osnovi katerih so utemeljene nekatere veje etike narave.
Oddaja ima po zgolj 6 urah že nad 800 kometarjev, ki lepo kažejo na dvopolnost pogledov na tematiko, ki pa se večinoma omejuje na vprašanje, ali naj jemo meso ali ne. Mnogi pa se skupaj z enim od sogovornikom strinjajo, da za takšne postopke enostavno ne bi smeli vedeti. "To je zgolj prispevek, ki pokaže resnico," sta navedla avtorja.