2016-09-15

Omladič o "okoljski" etiki v Delu

Pri časopisni hiši Delo že nekaj časa vsak četrtek - pohvalno - objavljajo prispevke različnih slovenskih aktivistov in strokovnjakov s t.i. "eko" področja. Tokrat filozof Luka Omladič razpravlja o problemu odnosa med revnimi in bogatimi, oziroma lepše rečeno med ekonomsko močnejšimi in ekonomsko šibkejšimi. Predstavi izstopajoč primer iz ZDA.

Nadaljuje s slovensko brezkonceptualno in stalno obračajočo se okoljsko politiko, ki se v zadnjem obdobju trudi za odstranjevanje administrativnih ovir. To konkretno pomeni, da ji za naravo ni posebej mar, za človeka, ki ga tare - kdo drug kot taista oblast - pa seveda ja. A vseeno se postavlja vprašanje, če ne gre v slovenski politiki dejansko zato, da sama sebe razbremeni pred trenutnim pritiskom posameznih nasilnežev, ki pa so enako nasilni tako nad naravo kot nad državo, še najbolj pa verjetno prav nad ljudmi, konkretnimi prebivalci v območjih šibkejše ekonomije, kar avtor tudi sam ugotavlja, le na nekoliko drugačen način.

Vsebine, ki jih avtor obravnava pravzaprav niti niso okoljska etika, ampak običajna, humana etika. Gre namreč za odnos med ljudmi. Pot do etike, v kateri nam bo res mar za naravo, vključujoč človeka, in ne (prikrito ali odkrito) za zeleno pobarvanega človeka, je še zelo dolga..

Vabljeni k branju.